Werven Home Beter Benutten
Gedragshuis
Keuzemogelijkheid voor de reiziger

Op gang brengen

Een goed voornemen is een eerste stap naar nieuw gedrag, maar de drempel om voornemens in praktijk te brengen is vaak hoog. En van uitstel komt vaak afstel. Hoe kun je die drempel verlagen of deelnemers helpen die te nemen? Met andere woorden hoe breng je nieuw gedrag op gang?

  • Ervaringen in Beter Benutten-projecten tonen aan dat het aanbod, goed, gemakkelijk en risicoloos moet zijn.

Zo werkte in diverse regio's een gratis probeeraanbod goed.

  • Veel deelnemers hebben behoefte aan begeleiding en advies op maat bij het maken van een nieuwe keuze.

Bij diverse projecten (Maastricht Bereikbaar en Verkeersonderneming Rotterdam) worden deelnemers daarom begeleid bij de keuze van een e-bike of een passend OV-abonnement. Dat werkt!

  • Een beloning kan helpen bij het op gang brengen van nieuw gedrag, maar aansluiten bij motieven van deelnemers blijkt minstens even belangrijk.

Uit 15 geanalyseerde fietsprojecten blijkt dat gezondheid het belangrijkste motief is om mee te doen. Dat gold bijvoorbeeld voor 80% van de deelnemers aan het project Fietsstimulering Stedendriehoek.

‘Stress over de keuze van een fiets is letterlijk een drempel om de fietswinkel in te gaan.’ (Joost Beenker, Fietsimpuls Maastricht, in Change is cool)

Praktijkvoorbeeld

Risicoloos proberen werkt

Maastricht Bereikbaar biedt deelnemers eerst een risicoloos probeeraanbod. Deelnemers mogen één week gratis een e-bike uitproberen of krijgen een OV-probeerkaart (1 maand gratis woon-werktraject). Bovendien zijn maar weinig handelingen nodig om deel te nemen. In totaal zijn in 2013 en 2014 1.500 gratis e-bike-probeerweken afgenomen en 500 OV-probeerkaarten verstrekt. Hierna krijgt de deelnemer een vervolgaanbod. Voor de fiets/e-bike is dit korting op en begeleiding bij de aanschaf van de fiets plus een beloning van 10 cent per gefietste kilometer (tot maximaal €400,-).